Lelaki Juga Banyak Yang Masuk Neraka

Lelaki Juga Banyak Yang Masuk Neraka

author photo
Dalam beberapa hadits, Rasulullah shallallahu alaihi wasallam kerap menceritakan bahwa golongan yang paling banyak masuk neraka adalah kaum wanita.

Lelaki Juga Banyak Yang Masuk Neraka


Namun di akhirat nanti juga terdapat 4 golongan lelaki yang akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yang tidak memberikan hak kepada wanita dan tidak menjaga amanah itu.

1. Ayahnya

Jika seorang ayah tidak mempedulikan anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajarkan sholat, mengaji, dan sebagainya. Dia membiarkan anak perempuannya cara menutup aurat yang syar'i. Maka ayah yang seperti ini akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

Duhai lelaki yang bergelar Ayah, bagaimanakah keadaan anak perempuanmu sekarang? Apakah kau sudah mengajarkan shalat dan shaum (puasa) padanya? Menutup aurat? Pengetahuan agama? Jika tidak terpenuhi, maka bersedialah untuk menemaninya di neraka nanti.


2. Suaminya

Jika suami tidak mempedulikan kelakuan isterinya. Bergaul bebas. Membiarkan istri berhias diri untuk lelaki yang bukan mahramnya.

Jika suami mendiam istri yang seperti itu walaupun suami adalah orang yang alim, suami adalah shalatnya yang tidak pernah bolong, suami adalah yang shaumnya tidak pernah lalai. Maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dalam Neraka.

Duhai lelaki yang bergelar Suami, bagaimanakah keadaan istri tercinta sekarang? Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau jaga mengikuti ketetapan Islam, maka terimalah keniscayaan yang kau akan sehidup semati bersamanya hingga Neraka.


3. Saudara Lelakinya

Jika ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga kehormatan wanita jatuh pada saudara lelakinya (kakak, paman). Jika mereka hanya mementingkan keluarganya saja dan adik atau keponakannya dibiarkan dari ajaran Islam, maka tunggulah tarikan mereka di akhirat kelak.

Duhai lelaki yang mempunyai saudara perempuan, jangan hanya menjaga ibadahmu dan melupakan amanah yang lain. Karena kau juga akan pertanggungjawabkan diakhirat kelak.


4. Anak Lelakinya

Jika seorang anak laki-laki tidak mau menasehati Ibunya perihal kelakuan yang tidak dibenarkan dalam Islam. Ketika ibu berbuat kemungkaran, mengumpat, memfitnah, menggunjing, maka anak itu akan ditanya dan dimintai pertanggungjawaban di akhirat kelak. Dan ia akan bersama di neraka untuk menemani ibunya.

Duhai anak lelaki, sayangilah ibumu, nasihatilah dia jika bersalah atau lalai. Karena ibu juga manusia biasa, tak lepas dari melakukan dosa. Selamatkanlah dia dari api neraka, jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi teman di dalamnya.

Betapa hebatnya tarikan wanita. Bukan saja di dunia, tapi juga di akhirat yang tak kalah hebat tarikannya. Maka, kaum lelaki yang bergelar ayah, suami, saudara atau anak harus memainkan peran mereka dengan baik.

Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras, dan tidak mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan,” (QS At Tahrim : 6)
Next article Next Post
Previous article Previous Post